Python Ne İçin Kullanılır? Python'un Gerçek Hayattaki 7 Kullanımı.

0

 

Python Ne İçin Kullanılır? Python'un Gerçek Hayattaki 7 Kullanımı

Python şu anda (Kasım 2022 itibarıyla) dünyanın en popüler programlama dilidir ve kullanıcı tabanı sürekli büyümektedir. Peki Python ne için kullanılıyor? Birçok endüstri ve şirket, verileri analiz etmek, makine öğrenimi modelleri oluşturmak, web siteleri oluşturmak ve yazılım programlamak için Python'u kullanıyor.

 Python nedir ?

Python açık kaynaklı, nesne yönelimli, üst düzey, genel amaçlı bir programlama dilidir. Bu tanım çok zor görünebileceğinden, her birinin ne anlama geldiğini anlamak için her bir özelliğe ayrı ayrı bakalım:

·        




1-Açık kaynak: Ücretsizdir ve yararlı özellikler eklemek veya hataları düzeltmek gibi daha fazla iyileştirme için kullanılabilir

·         2-Nesne yönelimli: işlevlere değil, tanımlanmış nitelik ve yöntemlere sahip nesnelere dayalıdır

·        3-Üst düzey: bilgisayar dostu olmaktan ziyade insan dostu

·         4-Genel amaç: Her türlü programı oluşturmak için kullanılabilir

Python, veri bilimi, veri analizi, makine öğrenimi, veri mühendisliği, web geliştirme, yazılım geliştirme ve diğer alanlarda yaygın olarak uygulanmaktadır.

Python Neden Bu Kadar Popüler?

Şimdi Python'u bu kadar güçlü ve yaygın bir programlama dili yapan başlıca avantajları tartışalım:

·         Doğal bir İngilizce diline benzeyen sezgisel bir sözdizimine sahiptir ve bu nedenle özellikle programlama dünyasına yeni giren kişiler için öğrenmesi kolaydır.

·         İnsan dostu sözdizimi nedeniyle yazılması, okunması ve hata ayıklaması kolaydır

·         Kapsamlı bir standart kütüphane ve iyi belgelenmiş ve kapsamlı ek kütüphaneler ve modüllerden oluşan geniş bir seçenek sunar.

·         Hem bireyler hem de işletmeler için ücretsizdir

·         Devasa destek topluluğu sayesinde Python sürekli olarak geliştirilmekte, iyileştirilmekte ve genişletilmektedir.

·         Herhangi bir projeye entegre edilebilir ve ileri düzeydeki sorunların çözümünde kullanılabilir.

·         Genel amaçlı bir dil olduğundan birçok alanda çeşitli uygulamalara sahiptir.

Python Ne İçin Kullanılır? 7 Python'un Kullanım Alanları

Python'un birçok uygulamaya sahip olduğundan bu yazımızda defalarca bahsetmiştik. Şimdi Python'u gerçek dünyada tam olarak nerede kullanabileceğimize bakalım.

1. Veri Analizi için Python

Veriler, tüm modern endüstrilerde gerçekten değerli bir varlık haline geldi ve çoğu şirket, ilgili verileri toplamak, işlemek ve analiz ederek onlardan anlamlı iş öngörüleri elde etmekle ilgileniyor. Python'un her türlü rekabetin ötesine geçtiği nokta burasıdır. 

Python özellikle değerlidir çünkü kapsamlı standart kütüphanesinin yanı sıra analitik amaçlar için özel olarak tasarlanmış etkileyici bir ek modül koleksiyonu sağlar. 

Veri analizi yapmak için en ünlü Python kütüphaneleri Pandas ve NumPv’dir Bu araçlar, verilerinizi temizleme ve düzenleme, istatistikleri keşfetme veya verilerinizdeki gizli eğilimleri görselleştirme gibi verilerinizle hemen hemen her şeyi yapmanıza olanak tanır.

Bu iki kütüphanenin dışında, veri görselleştirme, web kazıma veya hipotez testi gibi veriyle ilgili çeşitli görevler için çok sayıda başka kütüphaneyi kullanabilirsiniz.

2. Veri Görselleştirme için Python

Veri görselleştirme, ham veya temizlenmiş ve dönüştürülmüş bilgileri daha ilgi çekici ve anlayışlı bir biçimde sunmamıza yardımcı olan veri analizinin bağımsız bir parçasıdır. 

Burada Python yeniden devreye giriyor ve verileri görselleştirmek için geniş bir araç yelpazesi sunuyor. Bunlardan en popülerleri matplotlib ve buna dayalı olarak seaborn'dur. Bunları kullanarak, basit olanlardan (çizgi grafikleri, çubuk grafikler, histogramlar) daha gelişmiş olanlara (animasyonlu grafikler, akış çizgileri, küme haritaları, keyif grafikleri vb.) kadar her türlü görselleştirmeyi tam anlamıyla oluşturabiliriz.

.

Python'da çok sayıda başka grafik kütüphanesi de vardır: hem çok amaçlı ( Plotly , Bokeh veya Altair gibi ) hem de daha odaklanmış olanlar ( eksik değerleri görselleştirmek için missno , elektronik yayıncılık için etkileşimli grafikler oluşturmak için kullanılır.

3. Makine Öğrenimi için Python

Makine öğrenimi (ML), veri bilimi görevlerinin çoğunun merkezinde yer alır. Makinelerin, bilinmeyen veriler üzerinde tahminlerde bulunmak üzere geçmiş verilerden kalıpları ve eğilimleri öğrenmesini sağlamak için algoritmaların kullanılmasıyla ilgilenen  bir yapay zeka (AI) alanını temsil eder .

ML tekniklerini kullanarak, şirketin müşteri kayıp oranını doğru bir şekilde takip edebilen, bir kişinin belirli bir hastalığa yakalanma riskini tahmin edebilen , taksi araçlarının en uygun konumunu belirleyebilen vb. modeller oluşturabiliriz.

Python ile, üç satır kadar az kod kullanarak bir makine öğrenimi modeli oluşturabiliriz ( dolandırıcı banka işlemlerini tahmin etmek için böyle bir model örneğine bakın ). Bu birkaç kod satırının arkasında karmaşık süreçler ve hesaplamalar olsa da, Python ML kütüphaneleri işin çoğunu gizli olarak yapar ve bu da kullanıcının işini önemli ölçüde kolaylaştırır. En yaygın kütüphaneler scikit-learn , Keras , TensorFlow ve PyTorch'tur .

4. Yazılım Geliştirme için Python

Python, veri bilimi alanlarındaki çok yönlü uygulamasının yanı sıra, yapı kontrolü, otomatik sürekli derleme, prototip oluşturma, hata izleme, test etme ve yazılım bakımı da dahil olmak üzere yazılım geliştirmenin her aşamasında kullanılır. 

Bu programlama dilinin esnekliği ve aynı zamanda gücü, hem nispeten basit hem de oldukça gelişmiş çok protokollü uygulamalar veya karmaşık sayısal hesaplamalar içeren uygulamalar oluşturmak için kullanılmasına olanak tanır. 

Python ile AI veya ML tekniklerine, API'lere (uygulama programlama arayüzleri), GUI'lere (grafik kullanıcı arayüzleri) veya başka herhangi bir yazılım türüne dayalı ses veya video programları oluşturabiliriz.

5. Web Geliştirme için Python

Bir web sitesinin ön ucunu (bir web sitesinin kullanıcıları tarafından erişilebilen kısmı) oluşturmak için çoğunlukla HTML, CSS ve JavaScript gibi dilleri kullanırız, arka ucu (bir web sitesinin görünmez kısmı) için ise çoğunlukla HTML, CSS ve JavaScript gibi dilleri kullanırız. genellikle Python'u tercih ederdi. 

Bu amaçlar doğrultusunda Python, sunucularla veri paylaşımına, bilgi işlemeye, veritabanlarına erişmeye, URL yönlendirmeye, içerik yönetimine ve web sitesi güvenliğinin korunmasına olanak tanıyan özel yerleşik modüllere sahip bazı ortak çerçeveler (Django veya Flask gibi) için kullanılır.

Python kullanılarak oluşturulan dev web siteleri ve uygulamalar arasında Google, Facebook, Instagram, YouTube, Dropbox ve Reddit'i belirtmekte fayda var.

6. Görev Otomasyonu/Komut Dosyası Oluşturma için Python

Python, farklı tekrarlanan görevleri otomatikleştirecek programlar yazmak için harika bir araçtır. Bu işleme aynı zamanda komut dosyası oluşturma da denir.

Özellikle dosya ve klasörlerle çalışmak için komut dosyası oluşturabilirsiniz. Örneğin, dosyaları oluşturabilir, yeniden adlandırabilir, dönüştürebilir, bölebilir, birleştirebilir veya silebilir; hatalar, kopyalar veya belirli metin kalıpları açısından kontrol edebilir veya dosya içeriğini güncelleyebilirsiniz. 

İnternetten bilgi aramak ve indirmek, çevrimiçi formları doldurup göndermek ve düzenli bildirimler veya e-postalar göndermek için de Python otomasyonunu kullanabilirsiniz. 

Tüm bunları manuel olarak yapmak, son derece sıkıcı olmanın yanı sıra, çok zaman alıcı ve hataya açık olacaktır. Bu tür eylemleri yalnızca birkaç dakika içinde gerçekleştirmek için Python komut dosyalarını kullanmak, verimliliğinizi önemli ölçüde artıracak ve daha yaratıcı görevler için değerli zaman ve çabadan tasarruf etmenizi sağlayacaktır.

7. Çeşitli Python Kullanımları

Yukarıda ele alınan tüm bu uygulamaların yanı sıra Python başka ne için kullanılıyor? Aşağıda bazı yeni fikirler var:

·         Borsayı takip etmek

·         Web kazıma

·         Yapılacaklar listesini güncel tutmak

·         Bot oluşturma

 

 

Yorum Gönder

0 Yorumlar
Yorum Gönder (0)

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !
To Top