R Yazılım Dili Nedir ?

0

 


R nedir? - İstatistiksel Hesaplamanın Gücüne Giriş

R, verileri ve daha fazlasını işlemek için benzersiz bir donanıma sahip bir istatistiksel programlama aracıdır. 

Çok miktarda bilgiyi bir araya getirmek ve yayına hazır grafikler ve görselleştirmeler üretmek R ile kolaydır. Her türlü veri analizi, madencilik ve modelleme görevi de öyle. 

İlk olarak istatistikçiler tarafından istatistiksel amaçlarla tasarlandığı için R, günümüz dünyasında önemli bir alan olan veri bilimine son derece uygundur.

R'nin temel işlevi istatistiksel analiz ve grafikler olsa da kullanımı bunların ötesine geçerek yapay zeka, makine öğrenimi, finansal analiz ve daha fazlasını da kapsar.

Sürekli olarak dünyanın en popüler programlama dillerinden biri olarak sıralanan ve yüksek maaşlar gerektiren bir dil olan R, 1990'ların başından beri ortalıkta ve hala güçlü bir şekilde varlığını sürdürüyor.

R nedir?

R istatistiksel bir hesaplama ve grafik sistemidir. Bu sistem iki bölümden oluşur: R dilinin kendisi (çoğu insanın R hakkında konuşurken kastettiği budur) ve çalışma zamanı ortamı.

R, yorumlanan bir dildir; bu, kullanıcıların R'nin işlevlerine bir komut satırı yorumlayıcısı aracılığıyla eriştiği anlamına gelir. 

Python ve Java gibi dillerin aksine R, genel amaçlı bir programlama dili değildir. Bunun yerine, alana özgü bir dil (DSL) olarak kabul edilir; bu, işlevlerinin ve kullanımının belirli bir kullanım alanı veya etki alanı için tasarlandığı anlamına gelir. 

R'nin durumunda bu istatistiksel hesaplama ve analizdir. Ek olarak R, her türlü veri bilimi görevi için yaygın olarak kullanılır.

R, veri görselleştirmelerine olanak tanıyan çok sayıda işlevle donatılmıştır; böylece kullanıcılar verileri analiz edebilir, gerektiği gibi modelleyebilir ve ardından grafikler oluşturabilir. Dilin yerleşik grafik işlevlerine ek olarak bunu kolaylaştıran çok sayıda eklenti veya modül bulunmaktadır. 

R ve S ve Şema

R'yi tam olarak anlamak için, gelişimini sağlayan ana dil olan S'yi anlamak faydalı olacaktır.

S programlama dili 

S, 1970'lerin ortasında John Chambers ve Bell Laboratuvarları için çalışan diğerleri tarafından geliştirildi. Amacı istatistiksel hesaplamaya kullanıcı dostu ve veri analizi görevlerini daha kolay ve hızlı hale getiren etkileşimli bir yaklaşım sunmaktı. 

2013 yılında yapılan bir röprtada Chambers, Bell Laboratuvarları ekibinin insanların "nereden geldiklerine bakılmaksızın var olan en iyi hesaplama yöntemlerine erişmelerini" istediğini belirtiyor. 

Ayrıca ekibin, kullanıcıların "kendilerini bilinçli olarak programlama olarak düşünmedikleri etkileşimli bir ortamda başlamalarını istediğini" söyledi . Daha sonra ihtiyaçları netleştikçe ve karmaşıklıkları arttıkça, yavaş yavaş programlamaya geçebilmelidirler."

S'nin genel felsefesi R'ninkine çok benziyordu: hesaplamalı programlamayı ve istatistiksel analizi kolaylaştıran, herkesin kullanmayı öğrenebileceği bir yazılım ortamı sunmak. 

R gibi S de istatistiksel görevlere odaklanan daha uzun programlar yazmak için kullanılabilir. Ancak R'den farklı olarak S ve onun sonraki sürümü S-PLUS lisanslı ürünlerdi, yani bunların bir şirketten satın alınması gerekiyordu.

R'nin ayrı bir dil olmadığını belirtmek önemlidir; daha ziyade S'nin bir lehçesidir. 

Veri Biliminin Yükselişi

Veri biliminin yükselişinden daha ayrıntılı olarak bahsetmeden R'nin evrimini planlamak yanlış olur. 

20. yüzyılın sonlarında dünya analog sistemlerden dijitalleşmeye (mevcut sistemleri dijitalleştirmeye) geçtikçe, veriler giderek daha değerli hale geldi. Bugün altından daha değerli. 

Tüm sektörlerdeki ve sektörlerdeki işletmelerin rekabetçi kalabilmek için müşterilerini ve potansiyel müşterilerini anlaması gerekir ve kamu kuruluşları mümkün olduğunca fazla bilgiyle donatıldıklarında daha iyi iş çıkarabilirler. 

Tüm bu veriler, kuruluşların yararlanabileceği pek çok öngörü içeriyor; yalnızca doğru araçlara ihtiyaçları var. 

R, Python, SQL, Power Bi, Tableau ve diğerleri gibi bu araçlardan biridir. Verilerin içinde saklı olan bilgileri doğru bir şekilde anlayabilmek için veri bilimci ve analist gibi profesyonellere ihtiyacımız var.

Modern dünyada veri bilimi daha önemli hale geldikçe, verileri okuyup yorumlayabilecek teknik becerilere sahip kişilere olan talep de buna bağlı olarak arttı. Örneğin bugün veri bilimi, Indeed'e göre ortalama 120.000 ABD dolarının üzerinde maaşla en yüksek maaş alan BT pozisyonlarından biridir .  

R'yi Kim Kullanır?

Pek çok profesyonel işlerinde R'yi kullanıyor ve dil çeşitli alanlarda kullanılıyor. Bunlara bakmadan önce R becerilerine sahip birkaç olası kariyeri gözden geçirelim.

R ile Kariyer

·         Veri bilimcisi

·         İstatistik mühendisi

·         Veri analisti

·         R programcısı

·         Veri mimarı

·         Veritabanı yöneticisi

·         Coğrafi istatistikçi

·         Araştırmacı

·         İş zekası 

·         Finansal Analist

·         Makine öğrenimi bilimcisi

·         Nicel analist

·         İstatistikçi

R'yi mi yoksa Python'u mu seçmeliyim? 

 Gerçekte, veri bilimi ve analitiği ciddi bir şekilde takip etmek istiyorsanız, sonunda her iki dili de öğrenmeniz gerekecektir. Geniş bir ekosisteme sahip genel amaçlı bir dil olan Python, bazen çok yönlülüğü nedeniyle tercih edilir; bu da onu makine öğrenimi, yapay zeka ve diğer araçlarla entegrasyon için ideal kılar. Öte yandan R, istatistiksel hesaplama ve grafikler için özel olarak tasarlanmış olduğundan, özel istatistiksel analizler ve araştırmalar için tercih edilen bir seçimdir. 

Hangi şirketler R kullanıyor?

İşte teknoloji yığınlarında R'yi kullanan büyük şirketlerden sadece birkaçı:

·         Amerika Bankası

·         Amazon

·         Facebook

·         JP Morgan 

·         Google

·         Accenture

·         LinkedIn

·         IBM'in

·         Über

·         Deloitte

·         New York Times

·         Ford

·         HP

 

 

 

 

Yorum Gönder

0 Yorumlar
Yorum Gönder (0)

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !
To Top