Sosyal medya nedir?
Sosyal Medya, kullanıcısının kendi ürettiği içeriği yayınladığı ve paylaştığı online bir ağdır. Sosyal medya birçok kişi ve kurum tarafından aktif olarak kullanılmaktadır. Bu sayede hızlı erişim kolaylaşmakta, kullanıcılar içerikleri, makaleleri, haberleri, düşünceleri, günlük yaşanan olayları, fotoğrafları sosyal medya aracılığı ile görebilmekte görüşlerini yine bu sosyal ağ ile yansıtabilmektedir. Günümüz insanının sıkça dillendirdiği sosyal medyayı en kısa şekilde tanımlamak gerekirse akla gelen ilk kavram ‘paylaşmak’ olacaktır.
Sosyal Medya ve Geleneksel Medya
Teknoloji ile yaşamımızda büyük bir yer edinen sosyal medya, diğer geleneksel medyaların yerini çoktan almaya başladı. Sosyal medya, geleneksel medya platformlarıyla kıyaslandığında sahip olduğu avantajlar sebebiyle diğer platformlardan daha çok tercih edilmeye başlanmıştır. Bu nedenle firmalar tarafından tercih edilen sosyal medya çok fazla kullanılmakta ve her geçen yıl sosyal medyaya ayrılan bütçe daha da artış göstermektedir. Günümüzde birçok marka sosyal ağları aktif olarak kullanıyor, sosyal ağlar sayesinde hedef kitleye ve potansiyel müşterilere doğrudan iletişim kurabiliyor. Sağladığı avantajlar;
Reklam hedeflemesi nettir. Sosyal medyada artık sadece kimlik bilgilerimizi değil bununla birlikte hobilerimizi sevdiğimiz müzikleri ve hatta konumumuzu bile paylaşır hale geldik. Bu da reklam vermek isteyen markalar için hedefleme yapmayı bir o kadar kolay hale dönüştürmüştür. Bir şirketin hedef kitlesinde 18-25 yaş grubu, bekar, erkek, üniversite mezunu, pop müziğe ilgi duyan kişiler olduğunu varsayarsak bu hedeflemelerin tamamını Facebook reklam hedeflemeleriyle yaparak direkt bu kişilere ulaşılabilir. Geleneksel medyanın aksine sadece bu hedeflemedeki kişilere ulaşıldığı için bu hem maliyet hem zaman tasarrufu demektir fakat geleneksel medyada reklam veren bir şirket hedefleme olarak en fazla TV kanalı, reklam saati, TV programı hedeflemesini reyting sonuçları ışığında yapabilir.
Ayırdığınız reklam bütçesi ile doğru hedef kitlesine ulaşabilmek. Sosyal medyada maliyet geleneksel medyaya göre daha düşüktür. Bu da aslında çok daha küçük bütçelerle reklam vermek istediğiniz doğru kişilere reklamlarınızı göstermeye imkan sağlıyor.
Sosyal medyada sık sık duyduğumuz cümle; "Eğer sosyal medya olmasaydı, şuan bir çayçı veya manav olurdum.". Şöyle ki sosyal medya da herhangi bir eğitim gerekliliği bulunmamaktadır. Sosyal medyada yayın yapmak isteyen herkes yer alabilir.
Anında güncellenebilmesi de diğer bir avantajıdır. Geleneksel medyada bir haber oluşturulduktan sonra değiştirilemez ancak ertesi gün düzeltmesi yayınlanabilir. Fakat durum sosyal medyada böyle değildir. Anında değiştirmenize düzenlemenize imkan tanır.
Sosyal medya hızla gelişimini sürdürmektedir ve kendine yeni özellikler katarak çok hızlı yayılmaktadır. Facebook, Twitter, Google Plus, Youtube, Pinterest, Instagram gibi platformlar aracılığıyla insanlar, dünya çapında iletişim ve etkileşim halindedir. Sosyal medya, kullanıcılarına herhangi bir sınırlama koymadığı herkesin söz hakkı olduğu bir platform olduğundan doğru kullanıldığında güçlü ve etkili bir konuma sahiptir.