iPhone 15 Pro Yükseltmeye Değer mi? İPhone 15'i Eski iPhone'lar ile Karşılaştırdık

0

 


Apple, her yeni iPhone'la, özellikle de Pro modelleriyle, daha hızlı performans ve daha iyi kameralar vaat ediyor. 

Ancak bu mutlaka en son modellere yükseltmeye değer olduğu anlamına gelmez. iPhone 15 Pro'nun 1.000 dolardan, iPhone 15 Pro Max'in ise 1.199 dolardan başlamasıyla bu iyileştirmeler ucuza gelmiyor. Operatör takas anlaşmalarıyla bu fiyatları yutmak daha kolay hale gelir, ancak bu tür indirimler genellikle yeni bir hat açmak veya nispeten yeni bir telefonu değiştirmek gibi çok özel koşulları karşılamanızı gerektirir.

Normal iPhone 15'e benzer şekilde Pro modeli, iPhone 12 veya önceki modeller gibi daha eski bir modelden gelenler için en uygunudur. iPhone 15 Pro'da, titanyum gövde ve yeni Aksiyon düğmesi gibi telefonun iPhone 14 Pro'ya göre daha yeni ve farklı görünmesini sağlayan pek çok yenilik var . Ancak birkaç yıllık bir cihaz kullanıyorsanız, yükseltme kararınızın ardındaki itici faktörlerin muhtemelen daha uzun pil ömrü ve performans iyileştirmeleri olduğunu göreceksiniz.


iPhone 15 Pro, iPhone 14 Pro'ya kıyasla daha hafif bir titanyum yapı, programlama kısayolları için Eylem düğmesi, evrensel şarj için bir USB-C bağlantı noktası ve varsayılan olarak 24 megapiksel çözünürlükte fotoğraf çekebilen bir kamera dahil olmak üzere çok sayıda iyileştirme getiriyor. Apple ayrıca yeni A17 Pro işlemcinin konsol düzeyindeki oyunları çalıştırabileceğini iddia ediyor .

Önceki Pro modellerinde olduğu gibi iPhone 15 Pro da mobil fotoğrafçılar ve film yapımcıları için bazı ekstralar içeriyor. Örneğin kameramanlar, birden fazla kamerayla çekilen projeler için diğer cihazlardan alınan görüntüleri eşleştirmeyi kolaylaştıran günlük video formatında çekim yapma seçeneğini takdir edebilir. iPhone 15 Pro Max ayrıca 5x telefoto yakınlaştırma özelliğine sahip ve bu sayede iPhone 14 Pro'daki 3x seçeneğine göre daha yakın çekimler yapabiliyor.

iPhone 15 Pro, Apple'ın ikinci nesil ultra geniş bant çipine sahip olduğundan, iPhone'unuzu Bul uygulamasında başka bir kullanıcının konumunu daha kolay belirlemek için kullanabilirsiniz. Ancak bu özellik, Apple'ın yeni donanımını gerektirdiğinden yalnızca diğer iPhone 15 sahipleriyle çalışır. Ultra geniş bant, iPhone 11 ve sonraki modellerde bulunan ve AirDrop dosyalarını diğer cihazlara göndermeyi ve telefonunuzu dijital araba anahtarı olarak kullanmayı kolaylaştıran yakınlık algılama teknolojisidir. 

Bu değişikliklerin çoğu, iPhone 15 Pro'yu normal iPhone 15'ten daha da ayırıyor ve Apple'ın premium telefonunu daha hızlı performans ve daha yetenekli bir kamera isteyenler için daha çekici bir seçenek haline getiriyor. Bununla birlikte, zaten bir iPhone 14 Pro'nuz varsa yükseltme yapmanıza gerek yoktur. 

Bu araçlar faydalı olsa da, niş araçlardır ve özellikle telefonunuzu film projeleri için kullanmıyorsanız, günlük deneyimi çok fazla etkilemeyebilirler. Eylem düğmesi kullanışlı olsa da aynı anda yalnızca bir özelliği tetikleyebildiğinden mevcut haliyle biraz sınırlayıcıdır. CNET'in iPhone 15 Pro incelemesinde de belirtildiği gibi, özellikle Apple birden fazla kısayol türünü programlamayı mümkün kılarsa, Eylem düğmesinin gelecekte iPhone deneyimine daha fazla şey getirme potansiyeli var. 

A17 Pro, daha fazla oyun optimize edildikçe zamanla muhtemelen daha çekici hale gelecek yeni bir özelliğin başka bir örneğidir. Resident Evil Village, Resident Evil 4 Remake, Death Stranding ve Assassin's Creed Mirage'ın konsol versiyonları iPhone 15 Pro için mevcut olacak ve birkaç oyundan fazlasını desteklediğinde iPhone 15 Pro'nun oyuncular için daha çekici hale geldiğini görebiliyorum.

Sonuç olarak: Henüz iPhone 15 Pro'ya yükseltme yapmayın. Performans ve pil ömrü muhtemelen hala güçlü durumda, bu da telefonunuzda yeterince pil ömrü kaldığı anlamına geliyor. A17 Pro işlemci ve Aksiyon düğmesi gibi iPhone 15 Pro'nun en heyecan verici yeni özelliklerinden bazıları muhtemelen zamanla daha iyi hale gelecektir, bu da bir sonraki modeli, hatta ondan sonraki modeli beklemenin sorun olmayacağı anlamına geliyor. Bir takas anlaşmasıyla iPhone 15 Pro'yu esasen ücretsiz alamıyorsanız, beklemeye değer.

iPhone 15 Pro ve iPhone 13 Pro

iPhone 13 Pro yalnızca 2 yaşında, bu da muhtemelen hâlâ sorunsuz çalıştığı ve pil ömrünün, günü endişelenmeden geçirmenize yetecek kadar uzun olduğu anlamına geliyor. Nispeten yeni bir kamera ve işlemciye sahip olduğundan, bu telefonla çekilen fotoğraflar Instagram akışınızda yayınlamak, arkadaşlarınızla paylaşmak ve hatta duvarınıza asmak üzere küçük kopyalar basmak için yeterince keskin ve renkli görünecektir. 

iPhone 15 Pro, iPhone 13 Pro sahipleri için gerekli bir yükseltme değil ancak bu adımı atmaya karar verenler için pek çok yeni özellik mevcut. USB-C'ye sahip olduğundan iPhone 15 Pro'yu muhtemelen Apple dışındaki diğer ürünler için kullandığınız kabloyla şarj edebileceksiniz. Kameranın daha yüksek çözünürlüklü bir sensörü var, bu da iPhone 13 Pro'daki 12 megapiksel sensöre kıyasla 48 megapiksel veya 24 megapikselde daha fazla ayrıntı yakalayabileceğiniz anlamına geliyor. Ve elbette yeni titanyum tasarım ve Aksiyon düğmesi de var. 

Ancak Dynamic Island ve her zaman açık ekran gibi geçen yılki iPhone 14 Pro ile birlikte gelen her şeye de sahip olacağınızı unutmayın. Bu değişiklikler ve Eylem düğmesi birlikte ele alındığında, uygulamalar arasında geçiş yapmadan çoklu görev yapmayı kolaylaştırabilir. Ayrıca , her iki özellik de geçen yılki iPhone 14 Pro'ya geldiğinden, araba kazası algılama ve uzak bir bölgedeyseniz acil servislerle uydu aracılığıyla iletişim kurma seçeneğine de sahip olacaksınız .

Sonuç olarak : iPhone 15 Pro ihtiyacınız olan bir yükseltme değil, ancak bir iPhone 13 Pro'dan gelmesini istediğiniz bir yükseltme olabilir. Apple'ın 2 yaşındaki iPhone'unun hâlâ yapacak çok işi var, bu yüzden hâlâ memnunsanız yükseltme yapmayın. Ancak iPhone 15 Pro'ya para harcarsanız, mevcut telefonunuzun yenilenmiş bir versiyonundan daha fazlası gibi hissedeceksiniz. Takas indiriminden yararlanmaya uygun olup olmadığınızı kontrol ettiğinizden emin olun.

iPhone 15 Pro ve iPhone 12 Pro karşılaştırması

iPhone 12 Pro, iPhone 13 Pro'ya çok benzediğinden aynı genel tavsiyeler geçerlidir. Ancak iPhone 12 Pro'nun işlemcisi daha eski olduğu için yükseltme yapılması daha güçlü bir durum. Bu da yavaşlamaya başlayabileceği anlamına geliyor. 

iPhone 12 Pro'nun artık 3 yaşında olduğu göz önüne alındığında pil ömrü de büyük olasılıkla dramatik bir artış görecek. iPhone 13 Pro'nun en büyük değişikliklerinden biri daha uzun pil ömrü oldu ve Apple o zamandan bu yana daha fazla iyileştirme yaptı. iPhone 12 Pro'nun tahmini 17 saatlik video oynatma süresiyle karşılaştırıldığında iPhone 15 Pro'nun 23 saat süreceği söyleniyor. 

Apple'ın yeni telefonundaki ekran daha parlak, bu da parlak güneş ışığında dışarıyı görmenin muhtemelen daha kolay olacağı anlamına geliyor. iPhone 12 Pro ayrıca Apple'ın yenileme hızını artırabilen ekranlara yönelik markası olan ve iPhone 15 Pro'da kaydırmanın daha yumuşak olmasını sağlayacak ProMotion'dan da yoksun. 

Apple ayrıca, kameranın fotoğrafları nasıl çekmesi gerektiğine ilişkin belirli bir görünümü özelleştirmenize olanak tanıyan makro modu ve Fotoğraf Stilleri gibi nesiller arasında bazı yeni fotoğrafçılık özelliklerini de ekledi. Sığ alan derinliğine sahip çekimler yapmak için sinema modu da mevcuttur.

Ancak bunlar iPhone 12 Pro'yu iPhone 13 Pro'dan ayıran yönlerden sadece birkaçı. Unutmayın, ayrıca Apple'ın yıllar içinde eklediği, Eylem düğmesinden Dinamik Ada'ya, daha hafif bir titanyum yapıya, araba kazası algılamaya ve uydu aracılığıyla acil SOS'a kadar her şeyi alacaksınız. 

Sonuç olarak: iPhone 15 Pro, iPhone 12 Pro'dan gelen değerli bir yükseltmedir, ancak gerçekten yalnızca performansın ve pil ömrünün yavaşladığını hissetmeye başladığınızda yükseltme yapmalısınız. 

iPhone 15 Pro ve iPhone 11 Pro

iPhone 11 Pro artık 4 yaşında, yani telefonunuzun eskisi gibi olmadığını düşünüyorsanız yükseltme yapmanın tam zamanı. 4 yıllık bir işlemciden Apple'ın yepyeni A17 Pro'suna geçişin yanı sıra, ekrandan kameraya kadar hemen hemen her şey yeni hissettirecek.

Belki de en önemlisi, iPhone 11 Pro'nun 5G'yi desteklememesi, daha yüksek bağlantı hızlarını kaçırıyor olabileceğiniz anlamına geliyor. Apple, 2020 yılında iPhone 12 piyasaya çıkana kadar telefonlarına 5G uyumluluğu eklememişti. 

iPhone 11 Pro ve Pro Max, iPhone 15 Pro ve Pro Max'ten daha küçük ekranlara sahip olduğundan video izlemek, haberleri okumak ve e-postalara göz atmak için ekstra alana sahip olacaksınız. iPhone 15 Pro ve Pro Max'in 6,1 inç ve 6,7 inç ekranlarıyla karşılaştırıldığında 11 Pro 5,8 inç ekrana sahipken 11 Pro Max 6,5 inç ekrana sahip. iPhone 15 Pro'nun ekranında çok daha fazla yenilik var; boyut sadece başlangıçtır. Ayrıca Dynamic Island, ProMotion, her zaman açık mod ve artırılmış parlaklık özelliklerine de sahip olacaksınız.

Kamera kalitesi, pek çok gelişme göreceğiniz başka bir alandır. iPhone 11 Pro'nun kamerası dört nesil eski olduğundan, Apple'ın yıllar içinde eklediği tüm fotoğraf ve video iyileştirmelerinin sonucunu alıyorsunuz. 

Yeni 48 megapiksel sensör, sinema modu ve hemen hemen her fotoğrafı portreye dönüştürebilme gibi yukarıda saydığımız özelliklerin yanı sıra, ön kamerayla gece modunda portreler çekebiliyor, gece modunda görüntüler çekebiliyorsunuz. Ayrıca iPhone 11 Pro'nun 2x yakınlaştırmasına kıyasla daha yakın bir optik yakınlaştırma (15 Pro'da 3x, 15 Pro Max'te 5x) elde edeceksiniz. Apple'ın görüntü işleme hattı da yıllar içinde gelişti, dolayısıyla genel görüntü kalitesinde de bir artış görmelisiniz. 

iPhone 11 Pro'da ayrıca bir lidar sensörü bulunmuyor ; bu, bir anlaşma bozucu değil ancak telefonunuzu ne için kullandığınıza bağlı olarak önemli olabilir. Lidar sensörünün derinlik algılama yetenekleri, kameranın daha hızlı odaklanmasına yardımcı olabilir, artırılmış gerçeklik uygulamalarında performansı artırabilir ve kör kullanıcıların yakınlarda başka insanların olduğunu anlamasına yardımcı olabilecek Kişi Algılama gibi erişilebilirlik özelliklerini etkinleştirebilir.

iPhone 15 Pro veya Pro Max ile telefonunuzun arkasına daha kolay takılan kılıflar ve kablosuz şarj cihazları gibi MagSafe aksesuarlarını da kullanabileceksiniz. Ayrıca Apple'ın son iki yılda sunduğu Eylem düğmesi, acil durumlar için uydu bağlantısı ve araba kazası algılama gibi diğer tüm özellikleri de unutmayın. 

Sonuç olarak : iPhone 11 Pro'nuz varsa kesinlikle yükseltmeye değer. 5G'den yepyeni işlemciye, daha büyük ekrana, Eylem düğmesi ve Dinamik Ada gibi çoklu görev özelliklerine ve üstün kameraya kadar bu telefonla ilgili her şey yeni hissettirecek. iPhone 11 Pro'nun lansmanında en ucuz sürümünü satın aldıysanız, giriş seviyesi model daha yeni iPhone'larda bulunan 128 GB'a kıyasla yalnızca 64 GB depolama alanıyla geldiğinden muhtemelen fotoğraf ve video depolamakta zorluk çekiyorsunuzdur. 

iPhone 15 Pro ve iPhone XS

iPhone son beş yılda çok yol kat etti ve bu, 2018 dönemi iPhone XS ile iPhone 15 Pro karşılaştırıldığında ortaya çıkıyor. iPhone XS, günümüz telefonlarının çoğunda standart olarak kabul edilen 5G desteği ve daha geniş çekimler için ultra geniş kamera gibi birkaç özelliğe sahip değil. 

iPhone 15 Pro'ya yükseltme yaparak yukarıda iPhone 11 Pro ile karşılaştırmamızda bahsettiğimiz tüm özellikleri kazanacaksınız. Buna 5G desteği, çok daha keskin bir kamera, daha fazla kamera modu, MagSafe uyumluluğu, derinlik algılayan Lidar sensörü ve daha büyük ve daha parlak bir ekran (normal Pro için 5,8 inç ve 6,1 inç, Pro Max için 6,5 inç ve 6,7 inç) dahildir. ).

Ancak Apple, iPhone 11'den başlayarak iPhone XS ailesinde bulunmayan bir dizi yeni özellik ekledi ve bu da yükseltme için daha da güçlü bir durum oluşturdu. Kameranın en dikkate değer özelliği gece modudur; bu, karanlık ortamlarda fotoğraf çekerken kameranızın flaşını neredeyse hiç kullanmanıza gerek kalmayacağı anlamına gelir. Ayrıca daha önce bahsedilen ultra geniş kamera, daha keskin bir ön kamera (12 megapiksele karşı 7 megapiksel) ve ultra geniş bant çipi de var. 

Önemli ölçüde daha uzun pil ömründen Dynamic Island'a ve 48 megapiksel kameraya kadar iPhone 15 Pro'da çok daha fazla yenilik olduğu göz önüne alındığında, elbette bu sadece yüzeysel. 

Sonuç olarak:  iPhone XS veya XS Max'iniz varsa, yükseltme zamanı geldi. Apple'ın 5 yaşındaki telefonunda 5G gibi temel özellikler bulunmuyor ve performans ve pil ömrü, eğer henüz azalmadıysa, muhtemelen yakında azalmaya başlayacak. iPhone XS aynı zamanda yeni iOS sürüm güncellemelerini alan son nesildir; bu, gelecek yıl gelecek yeni özellikleri kaçıracağınız anlamına gelir. 




Tags

Yorum Gönder

0 Yorumlar
Yorum Gönder (0)

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !
To Top